воскресенье, 22 июля 2012 г.

Скільки коштує відгодувати депутата?




Спробуємо розібратись в «Депутатській економіці». Всі матеріали візьмемо з відкритих джерел і спробуємо розрахувати собівартість Народного депутата для економіки України. Точну цифру назвати майже неможливо, оскільки статки «народних обранців» є таємниця покрита мороком. Та все ж спробуємо дещо з’ясувати. За офіційними даними  цього року на забезпечення діяльності Верховної Ради та виплату зарплати 450 депутатам у державному бюджеті передбачено майже 870 мільйонів гривень. Простий підрахунок дає нам цифру трохи більшу за 160 000 гривень на місяць на кожного «кнопкодава». Але і ця цифра неймовірно далека від реальності. До вищевказаної суми варто додати всі хабарі, отримані депутатом за час каденції. Також слід урахувати прибутки, отримані депутатським бізнесом, навіть якщо він оформлений на родичів чи просто на підставних осіб. Таким чином, сума, на яку біднішає Україна щороку утримуючи одного «народного обранця», зростає у сотні, якщо не тисячі разів. Та для достовірності будемо порівнювати офіційні данні, тобто 870 мільйонів гривень на рік.
            
А тепер, для порівняння, наведемо приклад з іншої найбільш схожої галузі тваринництва – «Свинячої економіки». Вартість відгодівлі гарної жирної свині становить: 
За перші шість місяців відгодівлі порося з'їсть 300-320 кг комбікормів вартістю 1400 грн.
За настіпні шість місяців свиня з'їсть 430 кг комбікормів вартістю 2140 грн.
Всього 3540 грн. на рік на одну свиню. А на 450 свиней відповідно – 1 593 000 грн. Можна додати заробітну платню свинарів, ветеринара, витрати на електроенергію та вивіз свинячого посліду, тощо... але все одно загальна сума витрат аж ніяк не перевищить 2 мільйони грнивень на рік.
             Тобто, замість того, щоб витратити 2 мільйони гривень для відгодівлі 450 гарних жирних свиней, яких вистачить, щоб годувати цілий рік майже 1 тисячу українців, ми витрачаємо щороку, 870 мільйонів гривень на відгодівлю 450 нікому непотрібних «кнопкодавів».




Комментариев нет: